Samenwonen of trouwen

Je financiële situatie verandert als je gaat trouwen of samenwonen. En al lijkt het voorbarig om vóór jullie gezamenlijke huishouding al na te denken over de financiële toekomst, het kan later problemen voorkomen.

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Je hebt nu een tweepersoonshuishouding (of meer). Als je gaat samenwonen is het verstandig om samen de financiële situatie te bekijken en afspraken te maken. Open je een gezamenlijke bankrekening? Hoe verdeel je de vaste lasten? Ga je huren of kopen?
  Op Wijzer in geldzaken vind je informatie over financiële zaken waar partners mee te maken krijgen, checklists, veelgestelde vragen en berekeningen.

 • Combineren jullie als ouders ouderschap en werk, dan is het goed om uit te zoeken wat de gunstigste arbeidsverdeling tussen jullie is. Wat zijn de gevolgen van meer of minder werken? Als de hoogte van jullie loon dicht bij elkaar ligt, kan het gunstiger zijn om bijvoorbeeld ieder vier dagen te werken dan de een vijf en de ander drie dagen. Met de WerkZorgBerekenaar kun je in enkele stappen zien wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor jullie financiële situatie.

 • Je inkomen en gezinssamenstelling veranderen. Dat kan gevolgen hebben voor je recht op financiële voorzieningen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.

 • Hebben jullie geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij jullie financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • In de gemeente Utrecht kun je gratis trouwen. Er is een wachttijd, informeer dus op tijd.

 • De gemeente Utrecht heeft verschillende regelingen om de inkomenssituatie van mensen met een laag inkomen te verbeteren.

 • Je kunt om een inkomenscheck vragen bij de sociaal raadslieden in het   
  buurtteam. De sociaal raadslieden zijn gespecialiseerd in wet- en regelgeving op alle terreinen waarmee burgers te maken kunnen krijgen. Zij helpen je gebruik te maken van de regelingen en voorzieningen waar je recht op hebt.
 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je wijk. 
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt. 
Tips
 • Als je toeslagen ontvangt en samen een huishouding gaat vormen, moet je de veranderde situatie binnen vier weken doorgeven via Mijn Toeslagen. Zo ontvang je snel het juiste bedrag en voorkom je zoveel mogelijk dat je achteraf toeslagen moet terugbetalen.

 • Maak op de site van de Belastingdienst een proefberekening toeslagen. Doe dat bij voorkeur vóórdat je samen een huishouding gaat vormen. Zo weet je of je in de nieuwe situatie (nog) recht hebt op toeslagen.

 • Controleer of jullie recht hebben op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht op Berekenuwrecht.
 • Willen jullie meer weten over jullie financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak bij De Geldzaak. In De Geldzaak kun je gratis de kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten.
Schulden?
 • Hebben jullie behoefte aan overzicht over je financiën en wil je schulden voorkomen? Het Huishoudboekje is voor iedereen die hulp kan gebruiken om financieel overzicht te houden. Je inkomsten komen binnen bij de gemeente, die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje de vaste lasten voor de woning, energie, drinkwater en zorgverzekering. Het bedrag dat overblijft, komt op je rekening en gebruik je als leefgeld.

 • Hebben jullie beginnende schulden en denken jullie er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Je ziet hoeveel geld je maandelijks kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op de site zelfjeschuldenregelen.nl wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen en vind je voorbeeldbrieven om regelingen met schuldeisers te treffen.

 • Hebben jullie schulden? Wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan jullie helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Hebben jullie een brief gekregen waarin staat dat jullie uit je huis gezet worden of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als jullie al binnen één week uit het huis gezet worden of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.