Op jezelf wonen

Op jezelf wonen; je eigen boodschappen doen, je post afhandelen, sparen voor grote uitgaven. Wat kom je tegen en hoe zorg je ervoor dat je financiële situatie gezond blijft?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Je gaat op zoek naar woonruimte, of hebt al een woning gevonden. Hoe zorg je dat je niet te veel betaalt? En wanneer heb je recht op huurtoeslag? Het antwoord op deze en andere vragen vind je op Wijzer in geldzaken.

 • Op checkjekamer.nl kun je controleren of je niet teveel huur betaalt voor je kamer, studio of appartement. De kale huurprijs is wettelijk vastgesteld. Als je teveel betaalt, kun je huur terugvragen via de huurcommissie.

 • Een verandering van woonadres en huisgenoten kan gevolgen hebben voor je recht op allerlei financiële voorzieningen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past.
  Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.

Regelingen voor Utrechters
 • Zoek je goedkoop of tweedehands meubilair, kijk dan eens bij Emmaus Utrecht. Er zijn vijf vestigingen van Emmaus verspreid over Utrecht. Ook hebben veel buurthuizen weggeeftafels.

 • Ben je tussen 18 en 21 jaar oud en wil je graag sporten of muziek maken? Heb je iets nodig om je kamer in te richten of voor je opleiding en heb je daar het geld niet voor? Soms kun je daarvoor een bijdrage krijgen van een fonds of de gemeente. Kijk op Kansen voor alle Kinderen en dien een aanvraag in. 

 • Jong030.nl is de jongerenwebsite voor Utrecht. Je vindt er onder meer informatie over werk, wonen en omgaan met geld.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je wijk. 
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt. 
Tips
 • Veel jongeren lenen geld bij familie. Het is heel fijn als je familie dat wil doen, maar de keerzijde is dat je nooit op eigen benen komt te staan. Doordat je familie steeds bijpast, denk je dat je rondkomt terwijl dat eigenlijk niet zo is. In nood kan familie natuurlijk bijspringen, maar probeer het af te bouwen als het structureel wordt.

 • Een overzichtelijke administratie biedt veel voordelen: je hebt de juiste documenten bij de hand, het helpt bij belangrijke financiële beslissingen en je ziet snel waarop je kunt besparen. De 'personal organizer' ByDeHand helpt je financieel zelfstandig te worden. Een account is gratis voor jongeren t/m met 25 jaar. Vanaf 26 jaar kost het € 2,50 per maand. Twee weken gratis uitproberen kan ook.

 • Vraag een DigiD aan en maak een account aan op mijnoverheid.nl. Hiermee ontvang en bewaar je alle digitale post van verschillende instanties op één plek.

 • Je kunt pas huurtoeslag aanvragen als je bij de gemeente staat ingeschreven op je nieuwe adres.

 • Ben je jonger dan 23 jaar en huur je een zelfstandige woning of een woning of kamer die eigendom is van de SSH? Betaal je meer huur dan € 417,34 (€ 424,44 in 2019)? Misschien kun je tijdelijk huurkorting krijgen waardoor je ook in aanmerking komt voor huurtoeslag. Kijk of je aan de voorwaarden voldoet op sshxl.nl/huurkorting jongeren.

 • Geef veranderingen in je leven, zoals een nieuw woonadres en een ander inkomen, direct door aan instanties zoals de Belastingdienst. Dit voorkomt problemen in de toekomst.

 • Na je studie: als je stopt met studeren en studiefinanciering en/of een OV-kaart hebt gehad, voorkom dan een boete. Stop je OV-kaart direct; check je uitschrijfdatum op school of universiteit; houd je e-mailadres actueel in MijnDUO; zorg dat DUO je telefoonnummer heeft; blijf MijnDUO checken!  
    
 • Controleer of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht op Berekenuwrecht.
 • Ben je tussen 18 en 21 jaar en wil je graag sporten, muziek maken, iets kopen voor je kamer of opleiding maar heb je er het geld niet voor? Dan kun je een beroep doen op Kansen voor alle Kinderen. Misschien is er een fonds dat jou met een financiële bijdrage kan helpen.

 • Op edgie.nl vind je financiële tips en trucs om meer uit je geld te halen. Je kunt er ook je eigen tips en ervaringen delen. Edgie richt zich op jongeren in verschillende leeftijdscategorieën.

 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. Een informatieve website, samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook via de chat advies vragen.

 • Jongeren die op zichzelf gaan wonen kunnen de SnelZekerCheck doen. Je kunt via een eenvoudig programmaatje controleren welke verzekering(en) je echt nodig hebt en welke zelfs verplicht zijn.

 • Een overzichtelijke administratie biedt veel voordelen: je hebt de juiste documenten bij de hand, het helpt bij belangrijke financiële beslissingen en je ziet snel waarop je kunt besparen. De 'personal organizer' ByDeHand helpt je financieel zelfstandig te worden. Een account is gratis voor jongeren t/m met 25 jaar. Vanaf 26 jaar kost het € 2,50 per maand. Twee weken gratis uitproberen kan ook.
     
 • Wil je meer weten over je eigen financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak bij De Geldzaak. In De Geldzaak kun je gratis de kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten.

 • Heb je een vakantiebaan of bijbaan? De belasting die de werkgever op je loon heeft ingehouden, kun je vaak terugkrijgen door na afloop van het jaar belastingaangifte te doen. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl/jongeren.
Schulden?
 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Je kunt ook terecht bij U-2B Heard!: een platform voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je financiën goed te organiseren. Ervaringsdeskundige coaches kunnen je korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken. 

 • Heb je vaak stress om geld? Vind je het lastig om met geldzaken om te gaan? Maak je je zorgen over geldproblemen in de toekomst? Jonge vrijwilligers van Get a Grip helpen je gratis met het gezond maken en houden van je geldzaken. Je kunt op de website een contactformulier invullen of de WhatsApp-knop gebruiken om in contact te komen met een van de Get a Grip-vrijwilligers van Humanitas.

 • Bij SchuldHulpMaatje Nederland kun je terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.

 • Heb je geen overzicht over je financiën en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje gegarandeerd de vaste lasten voor jouw woning, energie, drinkwater en zorgverzekering. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.

 • Kunnen je schulden niet worden opgelost met hulp van schulddienstverlening? Dan is er soms toch hulp mogelijk. Als je tussen 18 en 27 jaar bent, kan de gemeente jouw schulden afkopen. De schulden lopen dan niet verder op en je betaalt het afgekochte bedrag terug aan de gemeente. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je heel gemotiveerd zijn om je financiën op orde te krijgen en aan je toekomst te werken. De hulp stopt als je je niet aan de begeleiding en de gemaakte afspraken houdt. Je moet dan het openstaande bedrag met rente terugbetalen aan de gemeente.
  Kijk op jongerenfonds gemeente Utrecht of vraag om informatie bij Back-Up, Stichting Jongerenwerk Utrecht of het buurtteam.

 • Heb je een brief gekregen waarin staat dat je uit je huis gezet wordt of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als je al binnen één week uit je huis gezet wordt of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.