Ontslag

Ontslag is een emotionele en financiële klap. Hoe houd je overzicht over je financiën?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Voldoe je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering? Zorg dan dat je die op tijd aanvraagt: vanaf een week vóór jouw eerste werkloosheidsdag tot uiterlijk een week daarna. Ben je te laat, dan kan je eerste maanduitkering worden verlaagd. Een handig hulpmiddel bij de WW-aanvraag is het Stappenplan WW op de site van UWV.

 • Jouw nieuwe situatie kan een hoop vragen oproepen. Heb je recht op een ontslagvergoeding? Hoe lang krijg je WW? Wat betekent werkloos zijn voor je pensioen? Op Wijzer in Geldzaken vind je allerlei informatie en uitleg over wat je moet doen als je ontslagen wordt.

 • Je recht op een WW-uitkering ligt al gauw 30% lager dan je loon. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.

 • Op Berekenuwrecht kun je controleren welke gevolgen het gewijzigde inkomen heeft voor je recht op  toeslagen en voorzieningen.

 • Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een (digitaal) geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • Je kunt je aanmelden voor een gratis bijeenkomst Financiën na ontslag. Zo'n bijeenkomst helpt je om grip te krijgen of te houden op je nieuwe financiële situatie. De bijeenkomst wordt georganiseerd door een consulent van U Centraal en een deskundige op het terrein van het arbeidsrecht. Je krijgt veel informatie en antwoord op je vragen.

 • Heb je een bijstandsinkomen en ben je op zoek naar werk? Dan kun je bij verschillende organisaties in Utrecht terecht voor hulp bij je sollicitatieactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan geschikte kleding voor je  sollicitatiegesprek, een informatieve app of een jobcoach voor een jongere. Lees meer op Aan het werk.

 • Om werk te vinden of te houden, moet je soms kosten maken. Bijvoorbeeld voor een fiets of reiskosten. Als je een bijstandsuitkering hebt, is dat vaak moeilijk op te brengen. Hiervoor kun je tot € 300 vergoed krijgen in de vorm van een werknemerscheque. Bespreek dit met je contactpersoon bij de gemeente.

 • Zoek je mogelijkheden om je op een lager inkomen voor te bereiden? Loop dan eens binnen bij een spreekuur van De Geldzaak. In De Geldzaak kun je gratis de kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je wijk.
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt. 
Tips
 • Vergeet niet de kinderopvangtoeslag op tijd te beëindigen. Je hebt er nog drie maanden recht op vanaf je laatste werkdag. Zeg de toeslag op vóórdat de tweede maand voorbij is. Zo voorkom je dat je na drie maanden nog toeslag krijgt die je later moet terugbetalen.

 • Je kunt om een inkomenscheck vragen bij de sociaal raadslieden in het   
  buurtteam. De sociaal raadslieden zijn gespecialiseerd in wet- en regelgeving op alle terreinen waarmee burgers te maken kunnen krijgen. Zij helpen je gebruik te maken van de regelingen en voorzieningen waar je recht op hebt.

 • Geef wijzigingen in je situatie direct door aan instanties zoals de Belastingdienst. Dit voorkomt financiële problemen in de toekomst. 

 • Controleer of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of regelingen van de gemeente Utrecht op Berekenuwrecht.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past.
  Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen voor verschillende financiële omstandigheden. Er is een geldplan om beter rond te komen, een om verantwoord te kiezen tussen sparen, aflossen of beleggen en een plan om uit de geldzorgen te komen.

 • Maak een account aan op mijnoverheid.nl. Hiermee ontvang en bewaar je alle digitale post van verschillende instanties op één plek.
Schulden?
 • Heb je beginnende schulden en denk je er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Je ziet hoeveel geld je maandelijks kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op de site zelfjeschuldenregelen.nl wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen en vind je voorbeeldbrieven om regelingen met schuldeisers te treffen.

 • Heb je behoefte aan overzicht over je financiën en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje gegarandeerd de vaste lasten voor jouw woning, energie, drinkwater en zorgverzekering. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.

 • In Utrecht verloopt de toegang naar schulddienstverlening via de buurtteams. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Heb je een brief gekregen waarin staat dat je uit je huis gezet wordt of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als je al binnen één week uit je huis gezet wordt of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.