Jong en geld

Wettelijk ben je vanaf 18 jaar verantwoordelijk voor al je geldzaken. Maar ook als je jonger bent maak je al mee hoe het is om geld te hebben. Of geen geld te hebben. Hoe voorkom je dat je op jonge leeftijd al schulden maakt?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Weet jij hoeveel geld je per maand binnenkrijgt en hoeveel je uitgeeft? Wil je voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt? Mag je zelf beslissen over je geld of doen je ouders dat? Praat je ook met je ouders over hoe zij omgaan met geld? Op Wijzer in geldzaken vind je tips die je hierbij helpen.

 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. De site is samen met jongeren gemaakt en geeft veel informatie. Je kunt ook chatten voor advies.

 • Als je leeftijd, woonsituatie of inkomen verandert kan dat gevolgen hebben voor jouw recht op financiële voorzieningen. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen om beter uit te komen met je geld, te sparen en om van je geldzorgen af te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • Je hebt mogelijk recht op een U-Pas. Met de U-Pas krijg je korting op activiteiten in de stad. Tot je 18 jaar bent, is een U-Pas voor jou afhankelijk van het inkomen van je ouders. Kijk samen met je ouders of je een U-Pas kunt aanvragen. Vanaf 18 jaar is jouw eigen inkomen bepalend en kom je er al snel voor in aanmerking.

 • Ben je tussen 18 en 21 jaar oud en wil je graag sporten of muziek maken? Heb je iets nodig om je kamer in te richten of voor je opleiding en heb je daar het geld niet voor? Soms kun je daarvoor een bijdrage krijgen van een fonds of de gemeente. Kijk op Kansen voor alle Kinderen en dien een aanvraag in.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je wijk. 
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt.

 • De gemeente Utrecht kan studenten met een beperking ondersteunen met een financiële bijdrage. Voor hen is het vaak moeilijk of onmogelijk om te werken naast de studie. Iets bijverdienen lukt dan niet. Voor deze studenten is er de individuele studietoeslag. Als je aan de voorwaarden voldoet krijg je in 2021 een bijdrage van € 304 per maand. Let op: je kunt de toeslag niet met terugwerkende kracht aanvragen.
Tips
 • Bespreek goed met je ouders wie wat betaalt, dat voorkomt verrassingen. Misschien is de Geldwijzer Middelbare scholieren 11-14 jaar iets voor jou en je ouders. Je vindt hier informatie over kosten en vergoedingen, en hoe je afspraken maakt over zakgeld, kleedgeld en telefoon.

 • Wil je graag sporten, muziek maken, heb je iets nodig voor je kamer of opleiding en hebben jij of je ouders daar het geld niet voor? Dan kunnen je ouders, of jijzelf als je tussen 18 en 21 jaar bent, een aanvraag doen bij Samen voor alle kinderen. Misschien is er een fonds dat jou met een financiële bijdrage kan helpen.

 • Als je op het mbo zit, is er een financieel spreekuur op jouw school. Je kunt er vragen stellen over studiefinanciering, toeslagen, verzekeringen, schulden en meer.

 • Heb je een vakantiebaantje? En ben je tussen 13 en 18 jaar? Kijk dan welk werk je wel en niet mag doen, op welke tijden je mag werken en het loon dat je behoort te krijgen voor je werk.

 • Op edgie.nl vind je financiële tips en trucs om meer met je geld te doen. Je kunt er ook je eigen tips en ervaringen delen. Edgie richt zich op jongeren in verschillende leeftijdscategorieën. 

 • MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. De site geeft veel informatie en is samen met jongeren gemaakt. Je kunt ook chatten voor advies.

 • Heb je een vakantiebaan of bijbaan? De belasting die de werkgever op je loon heeft ingehouden, kun je meestal terugkrijgen door na afloop van het jaar belastingaangifte te doen. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl/jongeren.

 • Een overzichtelijke administratie biedt veel voordelen: je hebt de juiste documenten bij de hand, het helpt bij belangrijke financiële beslissingen en je ziet snel waarop je kunt besparen. De site ByDeHand helpt je financieel zelfstandig te worden. Een account is gratis voor jongeren t/m met 25 jaar. Vanaf 26 jaar kost het € 2,50 per maand. Twee weken gratis uitproberen kan ook.

 • Als je stopt met studeren en studiefinanciering en/of een OV-kaart hebt gehad, voorkom dan een boete. Stop je OV-kaart direct; check je uitschrijfdatum op school of universiteit; houd je e-mailadres actueel in MijnDUO; zorg dat DUO je telefoonnummer heeft; blijf MijnDUO checken!

 • Wil je meer weten over je eigen financiële mogelijkheden? Loop dan eens binnen bij een spreekuur van De Geldzaak. In De Geldzaak kun je gratis de kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten.
Schulden?
 • Je kunt terecht bij U-2B Heard! als je geldproblemen hebt. U-2B Heard! is een netwerk voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je financiën goed te organiseren. Een ervaren coach kan jou korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken.

 • Heb je vaak stress om geld? Vind je het lastig om met geldzaken om te gaan? Maak je je zorgen over geldproblemen in de toekomst? Jonge vrijwilligers van Get a Grip helpen je gratis met het gezond maken en houden van je geldzaken. Je kunt op de website een contactformulier invullen of de WhatsApp-knop gebruiken om in contact te komen met een van de Get a Grip-vrijwilligers van Humanitas.

 • Bij SchuldHulpMaatje Jong kun je terecht met geldvragen. Een gespecialiseerd maatje kan jou helpen om jouw inkomsten, uitgaven, schulden en betalingsachterstanden te ordenen. Samen met je maatje werk je aan een oplossing, leer je plannen en een administratie bij te houden.

 • Heb je geen overzicht over je geld en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje de vaste lasten voor jouw woning, energie, drinkwater en zorgverzekering. De gemeente betaalt die vaste lasten ook als je rood staat. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.

 • Als je schulden hebt kun je terecht bij het buurtteam. Wacht niet te lang en meld je aan voor een gesprek. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Kunnen je schulden niet worden opgelost met hulp van schulddienstverlening? Dan is er soms toch hulp mogelijk. Als je tussen 18 en 27 jaar bent, kan de gemeente jouw schulden afkopen. De schulden lopen dan niet verder op en je betaalt het afgekochte bedrag terug aan de gemeente. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je heel gemotiveerd zijn om je financiën op orde te krijgen en aan je toekomst te werken. De hulp stopt als je je niet aan de begeleiding en de gemaakte afspraken houdt. Je moet dan het openstaande bedrag met rente terugbetalen aan de gemeente.
  Kijk op jongerenfonds gemeente Utrecht of vraag om informatie bij Stadsteam Back Up, Stichting Jongerenwerk Utrecht of het buurtteam.

 • Heb je een brief gekregen waarin staat dat je uit je huis gezet wordt of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als je al binnen één week uit je huis gezet wordt of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.