Gaan studeren

Of je nu naar mbo, hbo of universiteit gaat, studeren is een nieuwe fase in je leven. Blijf je thuis wonen of ga je op kamers? Met welke kosten moet je rekening houden?

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • De regels voor studiefinanciering hangen af van je opleidingsniveau. Op www.duo.nl vind je uitleg en informatie over studiefinanciering voor het mbo, het hbo en de universiteit. 

 • Hoeveel mag je bijverdienen? Wat moeten je ouders bijdragen? Dat, en veel meer, lees je op Wijzer in geldzaken. Kijk ook bij 'Op jezelf', voor informatie over op kamers wonen en je eigen huishouding voeren.

 • Ga je voor je studie een tijdje naar het buitenland? Vraag dan twee maanden voor je vertrekt een Ov-vergoeding aan. Omdat je tijdens je verblijf buiten Nederland geen gebruik maakt van je Ov-kaart, krijg je € 99,58 per maand op je bankrekening (bedrag 2021). Kijk voor informatie op duo.nl.

 • Download de Geldwijzer studenten voor de nieuwste regels en veel informatie over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, belasting enz.

 • Op checkjekamer.nl kun je controleren of je niet teveel huur betaalt voor je kamer, studio of appartement. De kale huurprijs is wettelijk vastgesteld. Als je teveel betaalt, kun je huur terugvragen via de huurcommissie.

 • MoneyFit is met jongeren gemaakt voor jongeren tot 26 jaar. De site geeft antwoorden op vragen over geld. Je kunt ook chatten voor advies.

 • Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.
Regelingen voor Utrechters
 • De gemeente Utrecht kan studenten met een beperking ondersteunen met een financiële bijdrage. Voor hen is het vaak moeilijk of onmogelijk om te werken naast de studie. Iets bijverdienen lukt dan niet. Voor deze studenten is er de individuele studietoeslag. Als je aan de voorwaarden voldoet krijg je een bijdrage van € 304 per maand (bedrag 2021). Let op: je kunt de toeslag niet met terugwerkende kracht aanvragen.

 • Als je op het mbo zit, is er een financieel spreekuur op jouw op school. Je kunt er vragen stellen over financiën, studiefinanciering, toeslagen, verzekeringen en schulden.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je buurt.
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt. 


Tips
 • In Utrecht duurt het lang voordat je een sociale huurwoning krijgt. Schrijf je daarom snel in bij de SSH. Dat kost € 20 als je 16 tot 27 jaar bent. Je blijft tot je 30e verjaardag ingeschreven staan. Word je 30 en ben je geen huurder bij de SSH, dan word je automatisch uitgeschreven. Het is slim om een gecombineerde inschrijving te kiezen bij SSH en WoningNet. Je bouwt dan inschrijftijd op voor een woning na je studie. De inschrijving bij WoningNet moet je ieder jaar verlengen voor € 7 per jaar.
 • Ben je jonger dan 23 jaar en huur je een zelfstandige woning of een woning of kamer die eigendom is van de SSH? Betaal je in 2021 meer huur dan € 442,46? Misschien kun je tijdelijk huurkorting krijgen waardoor je ook in aanmerking komt voor huurtoeslag. Kijk of je aan de voorwaarden voldoet op www.sshxl.nl.

 • Verandert er iets in je situatie, bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen of je adres? Geef dit dan direct door aan organisaties waarmee je te maken hebt. Dit voorkomt problemen in de toekomst.

 • Heb je een vakantiebaan of bijbaan? De belasting die de werkgever op je loon heeft ingehouden, kun je vaak terugkrijgen door na afloop van het jaar belastingaangifte te doen. Moeilijk is dat niet! Kijk of je geld terugkrijgt op belastingdienst.nl/jongeren. 

 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op geld of regelingen van de overheid of de gemeente Utrecht.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort, of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij jouw situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen om beter uit te komen met je geld, te sparen en om van je geldzorgen af te komen.

 • Wil je jouw kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten? Loop dan eens binnen bij een spreekuur van De Geldzaak.

 • Een overzichtelijke administratie biedt veel voordelen: je hebt de juiste documenten bij de hand, het helpt bij belangrijke financiële beslissingen en je ziet snel waarop je kunt besparen. De site ByDeHand helpt je financieel zelfstandig te worden. Een account is gratis voor jongeren t/m met 25 jaar. Daarna kost het € 2,50 per maand. Twee weken gratis uitproberen kan ook.
 • Als je stopt met studeren en studiefinanciering en/of een OV-kaart hebt gehad, voorkom dan een boete. Stop je OV-kaart; check je uitschrijfdatum op school of universiteit; houd je e-mailadres actueel in MijnDUO; zorg dat DUO je telefoonnummer heeft; blijf MijnDUO checken!
    
 • MoneyFit is samen met jongeren gemaakt voor jongeren tot 26 jaar. De site geeft antwoorden op vragen over geld. Je kunt ook chatten voor advies.

 • Maak een account aan op mijnoverheid.nl. Hier ontvang en bewaar je digitale post van verschillende organisaties op één plek.
Schulden?
 • In Utrecht moet je voor hulp bij schulden bij het buurtteam zijn. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Je kunt ook terecht bij U-2B Heard!, een netwerk voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je financiën goed te organiseren. Een ervaren coach kan jou korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken.

 • Bij SchuldHulpMaatje Nederland kun je terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.

 • Heb je geen overzicht over je geld en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje de huur, energie en water, en zorgverzekering. De gemeente betaalt die vaste lasten ook als je rood staat. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.