Een kind krijgen

De komst van een kind brengt extra kosten met zich mee. Misschien ga je minder werken en moet je van minder geld rondkomen. Maar er zijn ook extra bijdragen voor de kosten van kinderen.

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Na aangifte van de geboorte van je eerste kind bij de gemeente, stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een brief over het aanvragen van de  kinderbijslag. Dat doe je met DigiD op www.svb.nl of met een formulier dat je bij de SVB hebt aangevraagd. Kinderbijslag voor volgende kinderen hoef je niet zelf aan te vragen. De kinderbijslag wordt vanzelf verhoogd als je de geboorte van het kind bij de gemeente hebt aangegeven.

 • Krijg je een kind, dan heeft dat gevolgen voor je geldzaken. Alle belangrijke landelijke informatie vind je op Wijzer in geldzaken.

 • Werken en zorgen jij en jouw partner allebei? Dan is het goed om te onderzoeken wat de beste arbeidsverdeling tussen jullie is. Wat is het resultaat van meer of minder werken? Als de hoogte van jullie loon dicht bij elkaar ligt, kan het voordeliger zijn om bijvoorbeeld ieder vier dagen te werken dan de een vijf en de ander drie dagen. Met de WerkZorgBerekenaar kun je in enkele stappen zien wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor jullie financiële situatie.

 • Controleer of je recht hebt op financiële bijdragen nu je gezin en misschien ook je inkomen, verandert. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.
   
 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij je financiële situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen om beter uit te komen met je geld, te sparen en om van je geldzorgen af te komen.
Regelingen voor Utrechters
 • Ben je in verwachting en heb je het financieel moeilijk? Lukt het niet om de babyspullen bij elkaar te krijgen en heb je weinig of geen steun van je omgeving? Misschien kan Stichting Babyspullen jou helpen om je kind een goede start te geven. Een hulpverlenende instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie kan een babystartpakket voor je aanvragen. Bespreek je problemen met een van hen. 

 • Heb je een laag inkomen, dan kun je misschien bijzondere bijstand krijgen voor de babyuitzet.

 • Heb je recht op een U-Pas? Dan kun je voor je kind ook een U-Pas aanvragen. Er is een speciaal Kindpakket met een budget voor 0 tot 4-jarigen. 

 • Kun je de eigen bijdrage van de kinderopvang moeilijk betalen? Misschien heb je recht op een bijdrage van de gemeente voor deze kosten. 
   
 • Kun je al jaren niet met je kind(eren) op vakantie omdat er geen geld voor is? De gemeente Utrecht biedt (eenouder)gezinnen met kinderen tot 12 jaar een weekje weg aan. Kijk op Weekje Weg hoe je je kunt aanmelden. Weekje weg biedt in de zomer een vakantie met je gezin in een vakantiepark in Nederland.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie. Maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je buurt.
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt. 
Tips
 • De geboorte van je kind moet je binnen drie dagen aangeven bij de gemeente. Je ontvangt dan automatisch bericht van de Sociale Verzekeringsbank over de aanvraag kinderbijslag voor je eerste kind en de verhoging van de kinderbijslag na de geboorte van een volgend kind. Bij de gemeente Utrecht kun je online een afspraak maken voor aangifte van de geboorte. 

 • De geboorte van je kind wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst/Toeslagen als je toeslagen ontvangt. 

 • Meld je kind binnen vier maanden aan bij je zorgverzekering. Dit is nodig om de kosten rond de bevalling en andere zorgkosten vergoed te krijgen.

 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op landelijke bijdragen of regelingen van de gemeente Utrecht.
   
 • Wil je meer weten over je geld en je mogelijkheden? Loop dan eens binnen bij een spreekuur van De Geldzaak. In De Geldzaak kun je gratis de kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten.

 • Een overzichtelijke administratie biedt veel voordelen: je hebt de juiste documenten bij de hand, het helpt bij belangrijke financiële beslissingen en je ziet snel waarop je kunt besparen. De site ByDeHand helpt je financieel zelfstandig te worden. Een account is gratis voor jongeren t/m met 25 jaar. Daarna kost het € 2,50 per maand. Twee weken gratis uitproberen kan ook.

 • Maak een account aan op Mijn Overheid. Hier ontvang en bewaar je digitale post van verschillende organisaties op één plek.
Schulden?
 • Heb je een schuld, of schulden? Denk je er met een goed plan zelf uit te kunnen komen? Maak dan een aflosplan. Zo zie je hoeveel geld je elke maand kan missen en hoe je dat het beste kunt verdelen over de schuldeisers. Op zelfjeschuldenregelen.nl krijg je in stappen uitleg over wat je moet doen. Je vindt er ook voorbeeldbrieven om een regeling met je schuldeiser te treffen.

 • Heb je behoefte aan overzicht over je financiën en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje de huur, energie en water, en zorgverzekering. De gemeente betaalt die vaste lasten ook als je rood staat. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.

 • In Utrecht moet je voor hulp bij schulden bij het buurtteam zijn. Heb je een of meer schulden, wacht dan niet te lang en meld je bij het buurtteam. Het buurtteam kan je helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Heb je een brief gekregen waarin staat dat je uit je huis gezet wordt of dat energie of water worden afgesloten? Neem dan direct contact op met het buurtteam en vertel dat het om een crisissituatie gaat. Bel 030 286 52 11 als je al binnen één week uit je huis gezet wordt of als de monteur op de stoep staat om energie of water af te sluiten.

 • Kunnen je schulden niet worden opgelost met hulp van schulddienstverlening? Dan is er soms toch hulp mogelijk. Als je tussen 18 en 27 jaar bent, kan de gemeente jouw schulden afkopen. De schulden lopen dan niet verder op en je betaalt het afgekochte bedrag terug aan de gemeente. Je moet heel gemotiveerd zijn om je financiën op orde te krijgen en aan je toekomst te werken. De hulp stopt als je je niet aan de begeleiding en de gemaakte afspraken houdt. Je moet dan het openstaande bedrag met rente terugbetalen aan de gemeente.
  Kijk op jongerenfonds gemeente Utrecht of vraag om informatie bij Back-Up, Stichting Jongerenwerk Utrecht of het buurtteam.