18 worden

Als je 18 bent heb je de rechten en plichten van een volwassene. Welke gevolgen heeft dat voor jouw geldzaken? Wat moet je zelf gaan regelen? Op internet is enorm veel informatie te vinden. Kijk hier welke site het beste bij jou past.

Waar heb je in deze situatie mee te maken?
 • Vanaf 18 jaar ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Grote kans dat je recht hebt op zorgtoeslag. Die kun je makkelijk online aanvragen in MijnToeslagen op belastingdienst.nl. Ook als je geen inkomen hebt, moet je een zorgverzekering afsluiten en heb je recht op zorgtoeslag. Betalen je ouders jouw zorgverzekering? Ook dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Het inkomen van je ouders telt niet mee voor jouw zorgtoeslag.

 • Op Wijzer in Geldzaken vind je alles over wat je nu moet regelen: wonen, werken, studeren, geldzaken enz.

 • Op de site 18ennu.nl lees je wat jongeren allemaal zelf moeten regelen. Er staat ook een handige checklist op de site zodat je zeker weet dat je niks vergeet.

 • MoneyFit is samen met jongeren gemaakt voor jongeren tot 26 jaar. De site geeft antwoorden op vragen over geld. Je kunt ook chatten voor advies.

 • Misschien heb je recht op extra geld. Voorkom dat je geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Kijk of je gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar je een aanvraag kunt doen.

 • Heb je geldzorgen? Kom je af en toe geld tekort, of houd je juist geld over? Maak dan een geldplan dat bij jouw situatie past. Op Startpunt Geldzaken staan geldplannen om beter uit te komen met je geld, te sparen en om van je geldzorgen af te komen.

 • Kwikstart is een app die je kunt downloaden. Je vindt er informatie en praktische tips over geldzaken en wonen maar ook over jeugdzorg, hulp, rechten en plichten, en je gezondheid.
Regelingen voor Utrechters
 • Je kunt naar een gratis bijeenkomst 18 jaar? Word Geldwijzer!. Je krijgt praktische tips van een medewerker van U Centraal over je rechten en plichten bij geldzaken. Ook vertelt een jongere, die daar zelf ervaring mee heeft, over wat je meemaakt als je schulden krijgt.

 • Waarschijnlijk heb je recht op een U-Pas. Dat hangt af van de hoogte van je inkomen. Met de U-Pas krijg je korting op activiteiten in de stad.

 • Als je een U-Pas hebt, kun je de collectieve zorgverzekering van de gemeente Utrecht afsluiten: de U-polis. Voor jongeren zijn er ook goedkopere verzekeringen: vergelijk daarom goed de prijs van het pakket en de zorg die je ervoor krijgt met andere zorgverzekeringen. Kijk naar wat je echt nodig hebt!

 • De gemeente Utrecht heeft verschillende regelingen voor inwoners met een laag inkomen.

 • Wil je graag overzicht over je administratie? Dan is de U map een goed hulpmiddel. De U map is een ordner voor je post en je rekeningen. In de ordner vind je ook informatie en tips. Je krijgt de U map als je hulp bij je administratie krijgt van een Utrechtse organisatie, maar je kunt de U map ook zelf gratis ophalen bij het buurtteam in je buurt. 
  Je kunt ook terecht bij een I&A team voor hulp bij het ordenen van de administratie. Sociaal raadslieden vormen samen met stagiairs en vrijwilligers het I&A team bij het buurtteam in je buurt.
Tips
 • Bespreek goed met je ouders, liefst al voor je 18 wordt, wie nu waarvoor gaat betalen. Dat voorkomt verrassingen.

 • Wil je weten wat je écht moet regelen? Kijk dan op Geldplan bijna 18. In een kort filmpje krijg je uitleg en een handig stappenplan. Dat plan zorgt ervoor dat je niets vergeet.

 • Vraag een DigiD aan en maak een account op mijnoverheid.nl. Hier ontvang en bewaar je digitale post van verschillende organisaties op één plek. Je hebt DigiD ook nodig om in te loggen op sites van bijvoorbeeld gemeente, overheid, DUO en zorgverzekering.

 • Een overzichtelijke administratie is erg fijn: je hebt de juiste documenten altijd bij de hand. Het helpt bij belangrijke financiële beslissingen en je ziet snel waarop je kunt besparen. De site ByDeHand helpt je financieel zelfstandig te worden. Een account is gratis voor jongeren t/m met 25 jaar. Daarna kost het € 2,50 per maand. Twee weken gratis uitproberen kan ook.

 • In Utrecht duurt het lang voordat je een sociale huurwoning krijgt. Schrijf je daarom snel in bij de SSH. Dat kost € 20 als je 16 tot 27 jaar bent. Je blijft tot je 30e verjaardag ingeschreven staan. Word je 30 en ben je geen huurder bij de SSH, dan word je automatisch uitgeschreven. Het is slim om een gecombineerde inschrijving te kiezen bij SSH en WoningNet. Je bouwt dan vanaf je 18e jaar inschrijftijd op voor een woning na je studie. De inschrijving bij WoningNet moet je elk jaar verlengen voor € 7 per jaar.

 • Heb je een vakantiebaan of een bijbaan? Dan kun je de belasting die op je loon is ingehouden na afloop van het jaar meestal terugkrijgen. Je moet daarvoor een belastingaangifte invullen. Moeilijk is dat niet! Kijk op belastingdienst.nl/jongeren of je geld terugkrijgt.

 • Controleer op Berekenuwrecht of je recht hebt op geld of regelingen van de overheid of de gemeente Utrecht. Laat geen geld liggen!

 • Jongeren tussen 18 en 21 jaar die graag willen sporten, muziek maken, iets kopen voor hun kamer of opleiding maar daar het geld niet voor hebben, kunnen aankloppen bij Samen voor alle kinderen. Misschien is er een fonds dat jou met een bedrag kan helpen.

 • Op edgie.nl vind je financiële tips en trucs om meer met je geld te doen. Je kunt er ook eigen tips en ervaringen delen.

 • Wil je meer weten over je geld en je mogelijkheden? Gratis de kennis over je eigen financiële mogelijkheden vergroten? Loop dan eens binnen bij De Geldzaak. Een deskundige medewerker denkt met je mee en geeft je informatie en advies.

 • Verandert er iets in je situatie, bijvoorbeeld je inkomen of je adres, meld dat dan direct bij organisaties waarmee jij te maken hebt. Een adreswijziging moet je binnen vijf dagen doorgeven bij de gemeente. Geef veranderingen snel door. Dat voorkomt financiële problemen in de toekomst.
Schulden?
 • Als je door de coronacrisis geldproblemen hebt gekregen, kun je appen naar een nummer speciaal voor jongeren: 06 2336 5051. Medewerkers van U Centraal geven je per app advies of verwijzen je zo nodig door naar de juiste hulp.

 • In Utrecht moet je voor hulp bij schulden bij het buurtteam zijn. Wacht niet te lang als je een of meer schulden hebt. Het buurtteam kan jou helpen. Je kunt bellen, mailen of langsgaan. Via de postcodezoeker vind je het adres van het buurtteam in jouw buurt.

 • Je kunt ook terecht bij U-2B Heard!: een groep voor en door jongeren in Utrecht. De jongeren van U-2B Heard! weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je geldzaken goed te organiseren. Een ervaren coach kan jou korte tijd begeleiden bij jouw geldzaken.

 • Bij SchuldHulpMaatje Nederland kun je terecht met geldvragen en als je wilt, kun je contact opnemen met een jongerenmaatje in Utrecht.

 • Heb je geen overzicht over je geld en wil je schulden voorkomen? Misschien is Het Huishoudboekje dan iets voor jou. Je inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) worden overgemaakt naar de gemeente. Die betaalt via het (digitale) Huishoudboekje de huur, energie en water, en zorgverzekering. De gemeente betaalt die vaste lasten ook als je rood staat. Het bedrag dat overblijft, komt op jouw rekening.